Derneğimizin işbirliğiyle “I. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu” Düzenlendi - Abdurrahim Nursoy

Derneğimizin işbirliğiyle “I. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu” Düzenlendi - Abdurrahim Nursoy



İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ,Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) işbirliğiyle “I. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu” 07 Mart 2018 Çarşamba günü Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Konferans Salonunda düzenlendi.
Sempozyuma Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Metin Ekici, Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, Ege Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Konca Yumlu,Üniversitelerimizin çok değerli akademisyenleri,Ege Üniversitesi öğretim görevlileri, Bal-Göç Genel Merkez Yönetim Kurulu , Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri, dernek üyeleri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı .
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyuma açılış konuşmaları ile devam edildi.



Genel Başkanımız Abdurrahim Nursoy yaptığı konuşmada “Bugün burada Bal-Göç ve Ege Üniversitesi’nin işbirliyle 1. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını sempozyumunun icrası için toplanmış bulunuyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de vurguladığı gibi “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Türk kadınından daha fazla çalıştım diyemez.
“Bilindiği üzere Türk kadınları Türk vatanının en azimli, en yurtsever fertleri olmuştur. Gerek cephede gerek cephe gerisindeki kahramanlıkları, gayretleri açıktır. Bugün işte ana hatlarını çizdiğimiz Türk kadını profilini Balkanlar’daki boyutuyla ele alacağız. Herkesçe malumdur ki Türkler arasında “yuvayı dişi kuş yapar” sözü sıkça kullanılır. Yuvayı dişi kuş yaparsa, bir yeri yurt yapan yine kadındır. Balkanlar’ı bize 500 yıl boyunca yurt yapan Türk kadınının kendisinden başkası değildir. Dolayısıyla bugünkü sempozyumun konusu Balkanlar’ı yurt yapanların hikâyesi, son 200 yılı savaşlarla, parçalanmayla anılan bir bölgenin en cefakâr kişilerinin öyküsüdür. Sempozyum süresince tarihimizde yaşananlardan, müziğimize, Balkanlar’da Türk kadının ekonomik durumundan sosyo-kültürel hayattaki yerine kadar bir dizi konu başlığıyla Balkanlar’daki soydaş kadınlarımız ile Türkiye’ye gelen göçmen olarak gelen kadınlarımızın profilini ve önemini ortaya çıkarmaya çalışacağız.İzmir Bal-Göç olarak Ege Üniversitesi ile işbirliği yaparak böylesi bir etkinliğin yapılmasının sadece camiamız açısından değil, İzmir’imizin ve ülkemiz için farklı bir anlam taşıdığını düşünüyorum,Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne teşekkür ediyorum, sempozyumun hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum ve tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Metin Ekici, E.Ü.Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Konca Yumlu ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın da yapmış oldukları konuşmalarında sempozyumun hayırlı ,başarılı geçmesi ve ülkemiz için önemli katkıları olması dilekleri oldu.

Açılış konuşmalarından ardından Ege Üniversitesi Devlet Konservetuarı müzik yönetmeni Doç.Dr.Bahadır Sıtkı Tutu , solist Araştırma Görevlsi Hande Devrim Küçükebe ve ekibi Balkan Türküleri seslendirdiler.

“I. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu” na birçok üniversiteden akademsyenlerimiz katılımıyla devam edildi.
Prof.Dr.Fikret Türkmen’in yönettiği I.Oturmunda ;
Prof.Dr.Metin Ekici (Ege Üniversitesi) ”Türk Mitolojisi ve Destanlarında Kadın Tipleri”,
Prof.Dr.Ayşe Kayapınar(Namık Kemal Üniversitesi) ”Osmanlı’dan Bulgaristan’daki Türk Kadını”,
Prof.Dr.Zeynep Zafer (Ankara Üniversitesi) ”Bulgaristan’da Zorunlu Asimalasyon ve Kadın”,
Gülbahar Kurtuluş (Ege Ünüversitesi Doktora Öğrencisi) ”1989 Bulgaristan Göçü Sonrası Kadın İstihdamı ve Adaptasyonu” konularını,

Prof.Dr.Konca Yumlu’nun yönettiği II.Oturmunda;
Prof.Dr.Duygu Köksal (Boğaziçi Üniversitesi) ”Türkiye Kadın Çalışmalarında Genç Kızlık Kavramı-Balkan Muhacirlerin Kızları”,
Prof.Dr.Serap Tabak (Manisa CelaL Bayar Üniversitesi) ”Üsküp’te Bir Yörük Köyü-Çeltikçi Köyü Kadınlar”,
Prof.Dr.Pınar Yürür (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi) ”Eski Yugoslavya’nın Ardılı Devletlerde Kadın Olmak”
Av.Seyide Uludağ (İzmir Barosu) ”Kadın Hakları Alanında Uluslararası Sözleşmeler” konularını,

Prof.Dr.Osman Karatay’ın yönettiği III.Oturmunda;
Yrd.Doç.Dr.Rabia Uçkun (Ege Üniversitesi) ”Balkanlarda Türk Kimliğinin Yaşatılaması ve Aktarılmasında Kadın Folklorunun İşlevi,
Yrd.Doç.Dr.Sibel Bayram (Düzce Üniversitesi) ”Bosnalı Kadın Şairlerin Gözünden Savaş”,
Yrd.Doç.Dr.Atıf Akgün (Ege Üniversitesi) ”Bulgaristan Türkeri Edebiyatında (Şiir) 1989 Sonrası ‘Hanımeli’ Hareketi”,
Pervin Hayrullah (Batı Trakya-AGİT Üyesi) ”Batı Trakya Türk Kadınları Kimlk Mücadelesi-Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği Örneği”,
Prof.Dr. Reyhan Altınay (Balkan Kadınlarının Geleneksel Müzik Uygulamaları” konularını sundular.
Verilen aralarda Hafize Ercan Resim Sergisi,Hatice Atasoy,Nebibe Işık ve Zülfiye Güneş Goblen Sergisi ve Yrd.Doç.Dr.Pınar Fedakar,Öğr.Gör.Dr.Huriye Göncüoğlu ve Nükte Sevim Derdiçok Kadın Balıkçı Folkloru Fotoğraf Sergileri ziyaret edildi.

Sempozyum katılımcılara plaket sunumları ile sona erdi.
I. Uluslararası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumunun başarılı ve verimli gerçekleşmesinde Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici , Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Karatay,Yrd. Doç. Dr. Atıf Akgün ,katılımları ve sunumları için çok değerli akademisyenlerimize, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Doktora öğrencisi Gülbahar Kurtuluş, Bal-Göç Genel Başkanı Abdurahhim Nursoy ve yönetim kurulu üyelerine ve emeği geçen herkese camiamız adına teşekkür ederiz.

Kaynak: http://www.balgocizmir.org.tr/index.php/2018/03/10/dernegimizin-isbirligiyle-i-uluslararasi-balkanlarda-turk-kadini-sempozyumu-duzenlendi/

Yorumlar